Finske saune » LOTUS-SPA

Saune, finske saune, kreveti za masažu

Finske saune

finska-saunaFinske saune su korišćene vekovima za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti. Finci smatraju, da opuštajuća toplota vazduha i pare, a zatim brz skok u ledenu vodu nimalo nije luksuz, već sastavni deo života.

Saune u Finskoj već se smatraju institucijama. Mogu se naći u hotelima, wellness centrima, kao i u većini privatnih domova i vikendica kraj jezera. Za sve saune koje se nalaze širom sveta, mogu se reći da su naslednici finskih sauna. Finci grade tradicionalne saune pored jezera, u cilju da se nakon znojenja u vreloj prostoriji osveže u ledenoj vodi. Većina u prirodi ne koristi električnu energiju za zagrevanje kamenja, već peć lože na drva, čega ima u izobilju. Oni veruju u to, da se mnoge bolesti mogu „isterati“ iz tela znojenjem, za šta je sauna idealna, jer na prirodan način izazove temperaturu. Jedna stara finska poslovica kaže: „Lek za siromašnog čoveka je sauna.“ 7000 godina korišćenja saune u Finskoj govori sve.

Saune u kućama i stanovima su sada već prilagođene modernom i užurbanom načinu života i tako pećke na loženje zamenjuju peći na električnu energiju i nakon izlaska iz saune umesto skokom u jezero, koristi se hladan tuš. Ljudi u Finskoj svaki dan oko sat vremena odvoje za opuštajuću toplotu saune, čija temperatura iznosi 75-100°C. Preporučuje se intenzivno zalivanje kamenja velikom drvenom kašikom iz takođe drvene kante, u kojoj se nalazi aromatizovana voda, jer se na taj način povećava vlažnost, što ustvari deluje smirujuće na čovekov nervni sistem.

Da bi i vi uživali u blagodetima saune,nudimo široku lepezu materijala i opreme za izgradnju vaše saune iz sna. Gotovo bilo gde u kući, van kuće, na terasi ili dvorištu može da se igradi finska sauna.